Geneeskunst I


Gedurende een aantal maanden hangt het werk ‘Yellow’ op de polikliniek Revalidatie van het Amsterdam UMC. Ondertussen gaat Nieke in gesprek met patiënten/bezoekers om te praten over de beleving van het werk ‘Yellow’.  Wat maakt het los? Waar refereert het aan? Wordt het werk persoonlijk?

Op de website van Het Amsterdam UMC staat een kort interview met Professor Frans Nollet en Nieke Koek.
www.amc.nl/de-5-hoofden-en-het-woord.htm

Alle uitkomsten worden voorgelegd aan een team zorgprofessionals en samen ontwikkelen we het concept voor een nieuw werk (Geneeskunst II). Zo zetten we de eerste stap om te onderzoeken of kunst mogelijk als instrument ingezet kan worden om het herstel proces te vergemakkelijken.Enkele reacties van  patiënten :

“Als ik zo naar al die beelden kijk , krijg ik een troost gevoel. Het gevoel van veel gezicht uitdrukking van pijn, maar er is wel hoop. Ik zie ook een paar waarbij ik denk oké, die zijn weer aan de beterende hand. Dus het geven van troost gevoel van ook al kom ik ziek hier binnen. bestaat altijd de mogelijkheid dat je weer beter wordt. Het troost gevoel krijgen.”

“Wel leuk. al die uitdrukkingen die herken ik wel, die doe je allemaal. Het geeft een idee hoe je je moet voelen... OOOOOH AAAAAH OEH. Op een gegeven moment heb je alleen nog maar moeilijke momenten. Veel kunst is om af te leiden van je behandeling. Maar jij hebt er goed over nagedacht. Net als muziek, je laat mensen dan heel andere dingen beleven. Het is vluchtig en misschien dat je daarom zoveel voelt. Ik denk dat ook het lichaam als instrument bedoelt is.”

“Ik zag niet dat het vijf keer dezelfde persoon is. Ik heb vooral op kaaklijn en neus gelet. Dan ben ik verrast dat gelaatsuitdrukking zoveel aan je uiterlijk verandert. Het lijkt of er vijf verschillende mannen hangen. Ik had er een heel ander beeld bij. Waarschijnlijk omdat ik hier op een medische afdeling ben. Ik dacht dat het vijf verschillende manieren zijn om pijn te onderdrukken.”

“Het geeft rust, en leid af. Het maakt je nieuwsgierig, het trekt me ernaartoe. Ik weet niet of het kan bijdragen, maar in het moment brengt het wel je blik daarheen. Ik ga ernaartoe. Het kan me ook laten berusten in waar ik doorheen ga of inzit. Dit heb ik en daar moet ik mee leven. Kunst kan de fantasie wakker schudden. Dat geeft kracht. Wat is geneeskunst een moedig project! Je bent aan het pionieren. zeker omdat je toetst wat het voor resultaten oplevert. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het draait hier allemaal om streven, je doel stellen en proberen te halen. Want je komt hier voor ontwikkeling, een beetje beter worden. Dit project geeft mij troost. Geneeskunst tast verder dan de meeste projecten. Als ik naar yellow kijk zie ik de expressie van pijn, hij gaat ergens doorheen.”

“Ik zie 5 mannen (hoofd). Hij lijkt op een bekende van mij. Ze proberen allemaal pijn klachten te overwinnen door te ontspannen. Door de mond ademen, zuchten, op de tong te bijten. Ze lijken in zichzelf gekeerd.”

“Die persoon heeft het moeilijk, misschien krijgt hij zijn diagnose te horen.” 

“Wat voor gezicht zou ik hebben als ik erg veel pijn heb?”.

“Ik voel berouw, verdriet, medeleven, machteloosheid, wanhoop, verlies, aantrekken en afstoten, verbazing.”

“Ik blijf ernaar kijken en bestudeer het.”

“Het motiveert en stimuleert me, ik blijf over het werk nadenken en wil het graag nog eens bekijken.”
Geneeskunst komt mede tot stand door:

                   .