Beleven, vertalen, ontwerpenTijdens een van de dagen op de polikliniek revalidatie sprak ik de instrumentmaker. Ik mocht langskomen in Noordwijkerhout om de werkplaats te zien en om ortheses te komen passen. Wat een inspirerende plek! Ik paste wat beugels en mocht er twee lenen.
Een week lang heb ik allebei mijn benen in een beugel gespalkt.
Nou zeg. Ik wist wel dat het pijn zou doen. Ik wist dat het heel onhandig zou zijn. Maar ik realiseerde me eigenlijk toen pas hoeveel extra tijd ik moest nemen om me door de dag te bewegen. Ik moest minstens 20 minuten extra nemen om met openbaar vervoer ergens te komen.

En gevaarlijk dat het was!
Die ene beugel viel nog mee, die kwam tot en met mijn kuit met een vernuftig enkel scharnier. Maar de tweede was een locked-knee beugel. Mijn hele been, van heup tot en met mijn voet, als een plank zo stijf. Ik ben een aantal keer zowat heel gemeen gevallen. De laatste keer stond ik in een bushalte. Ik wilde een stapje zetten, en was even vergeten dat ik die beugels aan had, en daar ging ik. In slow-motion zag ik voor me hoe ik als een blok beton op straat zou kletteren en mijn heup zou breken. Ik wist me net op tijd vast te grijpen aan een randje.
Op dat moment speelde in mijn hoofd het gesprek af met de ambulance broeders.

"Zo mevrouw, die heup lijkt gebroken, we nemen u mee. Wat is er precies met uw benen aan de hand?" "Nou niks eigenlijk, het is een experiment om te ervaren hoe het is om zulke beugels te moeten dragen. Ik ben kunstenaar snapt u? Ik werk met revaliderende mensen en ik vond dat ik nog beter moest leren begrijpen hoe het is om hier dag in dag uit mee te moeten leven."
"Nou dan treft u het! Met deze heupfractuur bent u wel even aan het revalideren hoor."
"Dan weet ik nu ook meteen hoe het is om in een ambulance te worden gehesen, kunt u de sirenes een keer voor me aandoen?"


Met mijn hart nog kloppend in mijn keel hokte ik mezelf de bus in.
Hierna heb ik de beugels afgedaan en het er maar bij gelaten.

Het heeft me wel geholpen om Been te maken.

Geneeskunst komt mede tot stand door:

                   .